Harta Cassini întocmită în 1756 menționează deja o proprietate numită Bertinat în locația curentă a conacului proprietății.
La acel moment, moșia era o fermă care se întindea pe 30 de hectare și care practica agricultura mixtă: reproducerea, cultivarea cerealelor și viticulturii (până la apariția Phylloxera în 1866).
După criza de filoxera, un boom important în viticultură a dus la replantarea viței de vie.
Potrivit Ghidului Feret, în 1893, Bertinat a fost considerat un „cru bourgeois” Saint Sulpice în același mod ca și Château Monbousquet.
Înființat încă din secolul al XVIII-lea pe terenurile din Saint-Emilion, Château Croix de Bertinat acoperă o suprafață de 8,3 hectare în AOC Saint-Emilion și 0,3 hectare în AOC Bordeaux.
Întreaga podgorie beneficiază de un sol nisipos și grav propice pentru producția de vinuri de înaltă calitate.
Condusă în cultivare durabilă și ghidată de know-how-ul echipei care se ocupă de vinificație, podgoria noastră dă naștere la două vinuri care exprimă fiecare un ton specific al terroir-ului nostru.
În secolul al XVIII-lea, familia de Sèze deținea o fâșie de pământ care se întindea de la Château Troplong Mondot până la Dordogne, trecând prin Château Croix de Bertinat.
Familia de Sèze este o fostă familie de burghezi francezi, care include printre membrii săi, avocați, medici, înalți oficiali etc.
A fost ilustrat și de Raymond de Sèze, avocatul regelui Ludovic al XVI-lea, care l-a apărat în 1792 în fața Convenției Naționale și care a fost ridicat la rangul Franței în 1815, apoi a fost numit numărătoare în 1817 sub a doua restaurare.
Ultimii descendenți ai familiei de Sèze care au trăit la Château Croix de Bertinat sunt contesa și Vicomtesse de Sèze.
Deasupra șemineului poate fi văzută stema familiei de Sèze: o lebădă care ține cirți de struguri și urechi de grâu.