Ciupercile cu ce le acompaniem?

Ciupercile cu ce le acompaniem?

Combinații cu mâncare și vin cu ciuperci porcini

Porcini sunt cu siguranță una dintre cele mai moi ciuperci, aproape de topire, cu o aromă dulce de alune și pământ umed. Este firesc să ne gândim la vinurile de Bordeaux și să recunoaștem că acestea funcționează de minune cu roșurile din Médoc, în special la vintage-urile ușor evoluate: au structura tanică necesară care va putea contrabalansa grăsimea și frăgezimea ciupercii, arome de tufă și o putere totuși înmuiată de vârstă. Roșurile funcționează bine cu acest tip de ciuperci, atâta timp cât le alegi ceva din epoca in care sunt gata de băut, odată ce taninurile încep să se așeze.

 

Ciupercile Girolle sau Chanterelle

Chanterelle este o ciupercă de mare finețe, cu pulpa groasă care rămâne destul de crocantă chiar și după gătire. Oferă arome dulci, dar bine recunoscute de alune și fructe, care pot fi asemănătoare caiselor sau prunelor Mirabelle. Mai orientat spre finețe și nu spre putere, de aceea este indicat să alegeți un vin în stilul său. Pinot noir pare deosebit de indicat aici, chanterelle își vor aprecia eleganța, finețea sa tanică și aromele sale fructate. Cu toate acestea, este indicat să alegeți denumiri renumite pentru corpul lor intermediar, nici prea puternice, nici prea zvelte pentru a nu copleși preparatul. In funcție de tipul preparatului, vinurile albe pot fi mai potrivite, de preferință foarte fructate, precum un Chardonnay din Burgundia.

 

Trufele negre?

Ah, trufa! Una dintre cele mai rare – și mai scumpe – ciuperci, dar totuși, una dintre cele mai delicate și rafinate. Intens aromată, trufa merită o asociere buna. Dezvolta intr-adevar arome destul de puternice (mai ales la nas, putin mai putin la palat), de tupus, humus, pamant. Această ciupercă nobilă cere vinuri de același standard, de preferință roșii rotunde și mature, nici prea tanice pentru a nu zdrobi gustul, nici prea proaspete. Desigur, tipul de fel de mâncare este de o importanță crucială pentru asortarea bine a trufelor și a vinului. Cu carne (sau omletă), există multe opțiuni, cu condiția să favorizați vinurile foarte suple, fie din Beaujolais, din Loara sau mai la sud, de la Châteauneuf de exemplu. Desigur, poți apela la vinurile clasice de Bordeaux: Pomerol, Saint-Julien. Dacă trufa ta este rasă pe un pește sau un risotto, preferă un vin alb, ales pentru mineralitatea sa (Hermitage, Saint-Joseph) sau mergi din plin cu un Burgundy deja puțin matur, Meursault sau Puligny.

 

Ciupercile Morilles

Morilles sunt ciuperci cu adevărat speciale. Ele cresc primavara, moi si suple, si se dovedesc a fi usor amare si foarte aromate (alun, afumat, carne afumata). Persistența lor este importantă, inclusiv pentru ciupercile pe care le cumpărați uscate. Pentru aceasta ciuperca alegem in general vinuri albe sau vin galben, Burgundy, Meursault, Puligny-Montrachet. Dacă te angajezi în această calatorie gastronomica, să știi că acordul este într-adevăr perfect cu vinurile tinere, aromele ciupercii morilles răspunzând minunat cu notele de nucă și alune, la volumul, grăsimea și prospețimea vinului galben.

 

MyWine.Ro

All comments